Szachownica
Składniki: Szynka "Szachownica"- wyrób firmy Kania rękaw do pieczenia z klipsami Wykonanie: Szachownicę wkładamy do rękawa foliowego otrzymanego przy zakupie. Oba końce zamykamy klipsami z zestawu i pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 – 200º C. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację albo na zimno do pieczywa. Karczek peklowany z przyprawami
Składniki: 1 karczek peklowany posypany mieszanką aromatycznych przypraw - wyrób firmy Kania Wykonanie: Mięso układamy na wysmarowanej olejem blasze, pieczemy w piekarniku na środkowej półce w temp. około 180 ºC przez 1,50 – 2,0 godziny. Przed podaniem kroimy w grube plastry. Tak przyrządzony karczek podany z surówkami i np. ziemniakami z wody stanowi doskonałą propozycję na obiad. Rada: Do karczku doskonale pasują pieczone w piekarniku plastry ziemniaków z przyprawami. |
Rolada z boczku
Składniki: boczek surowy w ilości około 1,5 -2,0 kg, mocna bawełniana nić, oliwa (olej), przyprawy wg uznania, np. pieprz, sól, majeranek, przyprawa do pieczeni wieprzowej, czosnek,
Wykonanie: W naczyniu wymieszać oliwę (olej) i przyprawy. Umyty i osuszony płat boczku posmarować oliwą z przyprawami i ciasno zawinąć w rulon. Całość mocno związać nicią starając się, aby rulon się nie rozwinął. Wierzch pieczeni również smarujemy oliwą z przyprawami i odstawiamy na co najmniej pół godziny w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku w temp. około 180 - 200 ºC przez około 1,50-2,00 godzin. Gotową roladę można podawać na ciepło jako główne danie mięsne na obiad bądź na zimno do pieczywa.
Rada: Rolada wybornie smakuje z sosem chrzanowym lub musztardowym.
Składniki: boczek surowy w ilości około 1,5 -2,0 kg, mocna bawełniana nić, oliwa (olej), przyprawy wg uznania, np. pieprz, sól, majeranek, przyprawa do pieczeni wieprzowej, czosnek,
Wykonanie: W naczyniu wymieszać oliwę (olej) i przyprawy. Umyty i osuszony płat boczku posmarować oliwą z przyprawami i ciasno zawinąć w rulon. Całość mocno związać nicią starając się, aby rulon się nie rozwinął. Wierzch pieczeni również smarujemy oliwą z przyprawami i odstawiamy na co najmniej pół godziny w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku w temp. około 180 - 200 ºC przez około 1,50-2,00 godzin. Gotową roladę można podawać na ciepło jako główne danie mięsne na obiad bądź na zimno do pieczywa.
Rada: Rolada wybornie smakuje z sosem chrzanowym lub musztardowym.